Yönetim Danışmanlığı
Yönetim danışmanlığı esas olarak finansal danışmanlık, hukuki ve mali danışmanlık ile muhasebe danışmanlığı gibi alanları da içeren çok yönlü bir danışmanlık hizmetidir.
Yönetim danışmanlığı Nedir?
Bu doğrultuda yönetim danışmanlığı firmalarda satış pazarlama, üretim ve tedarik süreci, finansman ve mali işler ve insan kaynakları gibi farklı süreçleri bir araya getiren, bu süreçlerin olabilecek en verimli hale gelmesi için çalışan geniş kapsamlı bir danışmanlık hizmetleri bütünüdür.
Finansal danışmanlık hizmeti ise finansal yönetim esaslı olarak bir işletmenin hem aktif hem pasif kalemlerinin yönetilmesi sürecinde danışmanlık hizmeti veren, bunun yanında özellikle nakit akışı yönetimi konusunu dikkate alan bir sistematiktir. Firmaların borç maliyeti ve öz kaynak maliyeti kalemlerinden oluşan toplam sermaye maliyetini optimize eden, yeni kredi kaynakları yaratan, avantajlı finansman maliyeti oluşturabilen bir hizmet olması açısından önemlidir.
Yönetim danışmanlığının bir parçası olarak, Muhasebe danışmanlığında çeşitli raporların ne anlama geldiğini ve görülen verilerin şirketinizi nasıl etkilediğini anlamanıza yardımcı olurlar. Muhasebe danışmanları, muhasebe hizmetleriyle ilgili olarak; finansal tahmin, finansal tabloları analiz etmek, işletmenizin karlılığını belirlemek, işletmenizin nerede tasarruf edebileceğini görmek için ödenecek hesapları analiz etmek, hangi muhasebe hizmetlerine ihtiyacınız olduğunu belirlemek ve tutarlı muhasebe uygulamaları oluşturmak gibi alanlarda danışmanlık yapılır.
Yönetim danışmanları temelde sorunları çözmek ve büyümeyi teşvik etmek için uzman tavsiyesi sağlayarak performanslarını artırmak için işletmelerle birlikte çalışır. İş stratejisi, finans, İK ve pazarlama dahil olmak üzere çok çeşitli sektörlerdeki işletmelere destek olurlar. Sadece özel firmalar değil, birçok kamu kurumu da uygulamalarını ve verimliliğini artırmak için yönetim danışmanlığı kullanmaktadır.
Temel anlamda danışmanın rolü, müşterisine mevcut prosedürlerin denetimini, iyileştirme önerilerini ve uygulamaya yönelik bir eylem planını sağlamaktır. Belirli bir proje veya daha geniş anlamda bir firmanın yapısı ve uygulamaları hakkında üst yönetime tavsiyede bulunmak üzere bir işletme tarafından getirilebilirler.